Home » EMS - Maleisië
RM - Kuala Lumpur (7 - 15 oktober 2017) LET OP DE DATA ZIJN GEWIJZIGD!

Doelgroep: (Register) Marketeers/strategen, Management Consultants en Organisatie Adviseurs

PE Punten: (RM): 40 punten

 

Kijk hieronder voor het volledige programma!

Download hier de facts en weetjes van en over Maleisië 

Facts Maleisie
PDF – 346.3 KB

Waar gaan we naar toe?

Maleisië bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de Zuid-Chinese zee.

  • Malakka (of West-Maleisië), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit
  • Oost-Maleisië dat bestaat uit Sabah, Sarawak, Labuan, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.

Het westelijke deel (Malakka) beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van het land, maar meer dan 85% van de bevolking is hier woonachtig. Maleisië heeft een tropisch klimaat. Het is er altijd warm, tussen circa 27 en 34 graden, en vochtig.

Maleisië is een macro-economisch pareltje in Zuidoost Azië. Hoewel het, na de periode als Britse Kroonkolonie, een arm derdewereldland werd, is het nu een machtige economie in de regio.

 

Kuala Lumpur is de hoofdstad en ligt op Malakka (West-Maleisië).

De naam Kuala Lumpur betekent zoveel als, "modderige samenloop van rivieren", omdat het is gebouwd aan de delta van de samenkomst van de rivieren Gombak en Kelang. Dat is nog niet zo heel erg lang geleden. Pas in 1860 startte deze huidige miljoenenstad als een nederzetting aan de delta. Mede daardoor is Kuala Lumpur nu een moderne stad met ca. 2 miljoen inwoners. En ondanks dat het af en toe stevig kan regenen, is er niets modderigs aan het centrum, dat wordt aangeduid met KLCC. En als je nog specifieker in het citycentre bent, heb je de 'Golden Triangle'. Een (hoe kan het anders) driehoekig gebied dat veel lijkt op het citycentre van New York. Modern, vooruitstrevend, digitaal en nog eens modern. Daar kunnen wij nog veel van leren!

Klik op de afbeelding om naar de startpagina van Maleisië te gaan. 

Gezondheid in Maleisië

Kijk op www.gezondopreis.nl voor alle informatie over gezondheid en vaccinaties in Maleisië. 

PROGRAMMA*

Het reisprogramma is gevarieerd en aangepast aan de wensen van de doelgroep (marketeers, strategen en management consultants). Daardoor is er ditmaal ook een sterkere focus op lokale bedrijven en organisaties. Maar natuurlijk willen we ook graag even binnenkijken bij een multinational.

* Bij voldoende deelname door industrial marketeers, worden voor hen speciale technisch industrial bedrijfsbezoeken georganiseerd.

Hoewel deze studiereis zich altijd laat kenmerken door een stevig inhoudelijk programma, is er ook tijd voor cultuur en ontspanning. 

 

Zaterdag 7 oktober:

Vertrek Amsterdam (20.45 uur vanaf Schiphol met KLM) - Kuala Lumpur

 

Zondag 8 oktober:

Na de aankomst zondagmiddag (14.45 uur) in Kuala Lumpur, is er even tijd om te acclimatiseren.

’s-Avonds is er een gezamenlijk welcome dinner.

 

Maandag 9 oktober:

Ochtend: Al vroeg krijgen we een presentatie van de MDBC (Malaysian Dutch Business Counsel) door de directeur Marco Winter, een man die Maleisië beter kent dan menig oorspronkelijke inwoner.

Via de beroemde 'Batu Caves' gaan we naar 'Uncle Saba', een internationale onderneming met lokale aansturing door een ondernemer pur sang.

Middag: Master-class op de Asian School of Business (ASB)

We sluiten de dag met een receptie op de residentie van de Nederlandse ambassadeur mevr. Karin Mossenlechner.

 

Dinsdag 10 oktober:

Ochtend: Een van de grootste ondernemingen in Maleisië is 'Top Glove'. Het bestaat 'pas' 26 jaar en is nu al een multinational waar internationaal nauwelijks een gelijke te vinden is op haar gebied. Niet alleen de resultaten zijn indrukwekkend, het leiderschap van oprichter Tan Sri Dr. Lim Wee Chai is zo mogelijk nog indrukwekkender. 

Middag: De olie- en gasindustrie heeft het moeilijk omdat de fossiele brandstoffen steeds meer vervangen (zullen) worden door groene energie. Citech is een leading company in het ontwerpen en bouwen van (olie- en gas) platforms. Hoe ziet hun toekomst eruit? Graag willen zij daarover met ons sparren. 

 

Woensdag 11 oktober:

Ochtend: Natural Wellness is een lokaal bedrijf dat is opgericht door moslima en het bedrijf is sterk geïnspireerd door de Koran en de Sharia. Hun bodycare producten zijn dan ook daarop gebaseerd. De officiële godsdienst in Maleisië is de soennitische islam. Ca. 60% van de bevolking bestaat uit de 'Maleiers'. Zij zijn nagenoeg allemaal islamitisch. De markt is dus groot. Wij mogen meedenken over hun positionering en de gevolgen daarvan voor hun marketing. Waar en wanneer krijg je nog ooit zo'n kans? 

Middag: vrij te besteden

 

Donderdag 12 oktober:

Ochtend: Palmolie is in de huidige maatschappij onmisbaar. Maar geheel onomstreden is palmolie niet. Een van de grootste palmolie fabrikanten in Maleisië is 'Sime Darby'.  We gaan het met ze bespreken en ook zij staan open voor suggesties. Hoe moet je als organisatie omgaan met een betwist imago van het enige product dat je hebt? 

Ook in de middag blijven we bij dit onderwerp.

Laat in de middag gaan we naar het vliegveld: daar nemen we de late vlucht naar Kota Kinabula (hoofdstad van de deelstaat Sabah, op het oostelijke deel van Maleisië), waar we net voor middernacht aankomen.

 

Vrijdag 13 oktober:

Ochtend: Ongeveer 30% van de Maleise bevolking is Chinees. Deze ochtend gaan we op bezoek bij de KKCCCI ofwel de Kota Kinabalu Chinese Chamber of Commerce and Industry. Met hen gaan we op bezoek bij een grote drinkwaterfabriek. Ook de lunch genieten we hier. Dat is mogelijk wat formeler. Jasje zonder dasje. 

Middag: Voor hen die willen is er meer dan voldoende vertier op het resort. Bovendien ligt er vlak naast het Shangri-La een mooie golfbaan.

Avond: Slotdiner aan de beach met zonsondergang! Het uitzicht vanuit dit luxe resort (Shangri-La Tanjung Aru) is reden voor menig huwelijksreis naar deze lokatie!  Naar verwachting zijn we in het gezelschap van de ambassadeur en de directeur van de MDBC. 

 

Zaterdag 14 oktober:

Het programma van deze dag is facultatief. Het is echter een geweldige kans om mee te mogen denken en mogelijk een bijdrage te kunnen leveren aan een zeer belangrijk initiatief tot het behoud van niet alleen Orang-oetans maar ook van Pygmee olifanten en 'Sunbears'.

Ochtend: vlucht naar Sandakan naar het Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre – daar doen we de laatste case: hoe fundraising en een aantrekkelijke positionering voor dit unieke sanctuary te organiseren?

(Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre is een centrum voor Orang-oetans, 25 km ten westen van Sandakan in de deelstaat Sabah op Borneo in Maleisië. Geopend in 1964. Hier verblijven orang-oetans uit hoofdzakelijk Borneo, die wees zijn).

Einde middag begint de terugreis: De koffers ophalen in Kota Kinabalu, even douchen en dan door naar Kuala Lumpur. Net voor middernacht vertrekken we weer naar Amsterdam.

 

Zondag 15 oktober:

Aankomst op Schiphol in vroege ochtend

Uitzicht op de 'Golden Triangle met centraal de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur

Het 'Shangri-La Tanjung Aru' resort op Kota Kinabalu

De beroemde berg 'Mount Kinabalu' vanuit het vliegtuig

De Orang Oetans worden elke dag gevoederd in het 'Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre' op Sandakan.

Soms komt er een mama Orang Oetan samen met haar kind om te kijken of er nog wat lekkers bij zit.