Home » Academy » Beinvloeden

Leergang INVLOED

Een diepgaande verkenning van het meest relevante onderwerp voor professionals en leidinggevenden.

 

Over beïnvloeding wordt nogal eens krampachtig gedaan. Alsof beïnvloeding iets slechts is. Beïnvloeding is echter doodnormaal, zit in elk aspect van onze omgang met andere mensen en is alleen effectief als het alle partijen tot voordeel dient. Manipulatie keert zich uiteindelijk altijd tegen de manipulator. Het spel van beïnvloeding begrijpen en beheersen vormt een steeds belangrijkere hefboom voor uw eigen succes en dat van de mensen om u heen. De leergang Invloed door Jeroen Busscher verkent alle aspecten van dit zeer menselijke gegeven en maakt u tot een effectiever beïnvloeder.

 

Beïnvloeding, iedereen doet het

Beïnvloeding is de laatste 15 jaar topic nummer één geworden voor iedereen die in organisaties werkt. Doordat werk steeds meer projectmatig gebeurd hebben wij met steeds meer mensen te maken. Oplossingen verzinnen wij in samenwerking met collega’s, leveranciers, klanten en zelfs onze leidinggevende. Daarom is het steeds belangrijker geworden om anderen mee te krijgen met onze ideeën en een goed zicht te hebben op welke belangen er spelen.

Grip krijgen op het politieke spel

In deze leergang kijken wij naar hoe beïnvloeding plaatsvindt in één op één relaties, maar ook hoe we groepen kunnen beïnvloeden en grip krijgen op het politieke spel zoals dat in organisaties gespeeld wordt.

De leergang vindt plaats in een kleine intieme groep zodat enerzijds genoeg kennisoverdracht kan plaatsvinden en er anderzijds genoeg aandacht voor uw persoonlijke casuïstiek is.

Leren kan ook leuk zijn 

Jeroen Busscher is er heilig van overtuigd dat leren vele malen effectiever is als het spannend, prikkelend, uitdagend en leuk is. Daarom zal de leergang voortdurend anders van opzet zijn: de ene keer een college, dan weer een werkvorm, bijzondere ontmoetingen of een excursie. De vorm van de leergang ligt nog niet volledig vast en zal mede in samenspraak met u gekozen worden.

Jeroen Busscher

Jeroen Busscher geldt al jaren als een van de meest inspirerende en vernieuwende managementdenkers van ons land. Hij is veelgevraagd spreker, docent en strateeg op het gebied van gedragsbeïnvloeding binnen organisaties. Hij schreef zeven boeken waaronder Pimp je afdeling, Turbomanagement, Onbeperkt Houdbaar en onlangs Aanstekelijk Veranderen.

Zie voor meer informatie www.jeroenbusscher.nl


Module 1

De psychologie van beïnvloeding

In deze eerste module maken we kennis met elkaar en inventariseren wij de individuele leerbehoeftes. We verkennen het onderwerp beïnvloeding. Centraal staat het werk van de psycholoog Daniel Kahneman en de sociaal psycholoog Robert Cialdini.

 • De zeven beïnvloedingswetten.
 • Framing, priming en andere onvermijdbare denkfouten.
 • De grens tussen invloed en manipulatie: het morele aspect van beïnvloeding.

Module 2

Het gesprek

Beïnvloeding vindt het meest effectief plaats tussen twee mensen. Deze module zoomen wij in op hoe beïnvloeding plaatsvindt tijdens een gesprek. We gaan actief dialogen analyseren en oefenen om zo tot de meest effectieve overtuigingstrategie te komen.

 Centraal staat het werk van William Miller en Stephen Rollnick.

 • De argumentenweegschaal.
 • Verbaal aikido.
 • Hoe wij zelf weerstand creëren en hoe dit te vermijden.

Module 3

Beïnvloeders

Deze module gaan we een aantal beïnvloeders opzoeken. Hoe gaan zij te werk? Welke technieken gebruiken zij? Wat maakt hen tot sterke beïnvloeders? Een inspirerende mini-excursie met verrassende inzichten.

 • De pragmatische slimheid van de topverkoper.
 • Het politieke dier.
 • Klantvriendelijkheid op sterrenniveau.

Module 4

(Informeel) Leiderschap

Hoe ontstaat groepsgedrag? Op welke wijze kan je groepsgedrag te beïnvloeden? Wat betekent dit als je leiding geeft en kun je ook beïnvloeden als informeel leider?

In deze module gaat Jeroen in op hoe je interventies ontwerpt, gebruik maakt van sociale infectie en waar je je als leidinggevende aan professionals wel en niet mee moet bemoeien. Centraal staat zijn gedachtegoed uit Pimp je afdeling, Turbomanagement en Aanstekelijk Veranderen.

 • Over gedragsbeïnvloeding door gebruik te maken van de context.
 • 10 zaken om vandaag mee op te houden en 10 zaken om morgen mee te beginnen.
 • Over Sneezers en sociale infectie.

Module 5

Politieke intelligentie

Deze keer kijken we naar organisatie dynamiek. Waarom hebben bepaalde mensen heel veel impact en anderen weinig? Hoe worden politieke spelletjes gespeeld? Hoe maak je een stakeholdersanalyse?

 • De vijf handvatten van waardecreatie.
 • Het krachtenveld in beeld.
 • De sociale context van de stakeholder.

In deze afsluitende module analyseren wij tevens wat u nog effectiever zal maken. Waar moet u zich op toeleggen en waar kunt u beter van weg blijven? Een persoonlijke en op actie gerichte analyse van uw beïnvloedingswapens.

Boekenpakket

Bij deze leergang hoort een boekenpakket met de meest relevante literatuur. Het pakket bestaat uit de volgende titels:

 • Daniel Kahneman, Ons feilbare denken
 • Sun Tzu, De kunst van het oorlogvoeren
 • Robert Cialdini, Invloed
 • Jeroen Busscher, Pimp je afdeling
 • Jeroen Busscher, Turbomanagement
 • Jeroen Busscher, Aanstekelijk veranderen

Uw investering

Prijs per deelnemer: €1.500,- exclusief btw, inclusief het boekenpakket.

Minimaal aantal deelnemers 8, maximaal 12.

Deze leergang is ook in-company te organiseren, groepsgrootte en prijs in overleg.

Optie

Het is mogelijk om u tijdens en na de leergang door Jeroen Busscher persoonlijk te laten begeleiden. Dit bestaat uit drie gesprekken waar wij in gaan op uw persoonlijke vraagstelling en ontwikkel-mogelijkheden.

Extra kosten: € 500,- (excl. btw)

 

Boeken of een oriënterend gesprek aanvragen? Klik hier voor contact met de assistent van Jeroen Busscher.